Nieuws en Agenda

Betere onderzoeksmethode oude menselijke microbiomen

Een internationaal team van onder meer Leidse onderzoekers heeft aangetoond dat er een verfijndere methode is om oude microbiomen te bestuderen. Dat helpt archeologisch onderzoek naar de effecten van Europese kolonisatie in de Caraïben. Publicatie in Nature Scientific Reports op 13 november.


Archeologische vondst: blingbling uit de bronstijd

Bij opgravingen in Noord-Holland ontdekten onderzoekers - onder wie Leidse masterstudenten Archaeology – in januari 2015 vijftien bronzen sieraden van ongeveer 2800 jaar oud. De faculteit Archeologie presenteerde de bijzondere vondst op 15 oktober, als aftrap van de Archeologiedagen.


Kom naar 3 October University

Dit jaar voor het eerst organiseert de Universiteit Leiden 3 October University. Kom op 3 oktober naar het Van der Werfpark voor de colleges van Victor Gijsbers, José Joordens en Eveline Crone en test je eigen (puber)brein.


Speels online leerplatform wint Deans' Challenge

Een online platform met leerzame en sociale uitdagingen ter voorbereiding op de veranderende arbeidsmarkt. Met dat idee won het team Piece of Skill op 27 augustus de Deans' Challenge. In deze wedstrijd bedenken studenten oplossingen voor mondiale zorgen, geselecteerd door decanen van de Universiteit Leiden.


Itandehui Jansen wint weer filmprijs

Onderzoeker en filmmaker Itandehui Jansen heeft op het festival 'Presence Autochtone' in Montréal, Canada, de eerste prijs gewonnen in de Bluestocking Film Series 2015. Ze kreeg deze prijs voor de beste korte film voor Alma & Esperanza.


Oorspronkelijke bewoners van Frans Guyana waren geen nomaden

Op archeologisch gebied is Frans Guyana nog grotendeels onontgonnen terrein. ‘Het werk is zwaar’, zegt Martijn van den Bel, ‘maar alles wat je ontdekt is helemaal nieuw. Bijvoorbeeld dat er toch echt wel indianen woonden in het zogenaamd maagdelijke oerwoud.’ Promotie op 2 september.  


Corinne Hofman nieuw lid KNAW

Corinne Hofman, Leids hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied, is gekozen tot lid van de KNAW. ‘Haar werk is origineel en vernieuwend en heeft een grote maatschappelijke relevantie.’


Oude Romeinse cultuur multicultureler dan gedacht

De Oude Romeinse materiële cultuur blijkt beïnvloed te zijn door andere culturen dan tot nu toe werd aangenomen. In Rome werden volop Egyptische elementen zoals afbeeldingen van farao’s geïntegreerd, stelt archeologe Marike van Aerde. Promotie 23 april.


Graven naar mensen en middelen in Mykeens Griekenland

In de 13e eeuw v.Chr. werden in Mykeens Griekenland ambitieuze programma’s van monumentale bouwwerken uitgevoerd. Hoe werden mensen en middelen ingezet en welke socio-economische invloed had dat? De Leidse archeologe dr. Ann Brysbaert gaat het met een ERC Consolidator Grant onderzoeken.


Vier Vici's voor Leidse wetenschappers

Vier Leidse wetenschappers hebben dit jaar uit de Vernieuwingsimpuls van NWO een Vici toegekend gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen euro kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen.